Βιογραφικό

Όλγα Αναστασιάδου - Ζωργάφος

Σπούδασε στην Kunstgewerbeschule της Ζυρίχης από το 1973 - 1978. Στην Ελλάδα, αφιερώθηκε ιδιαίτερα στην τέχνη της ακουαρέλας όπου ζωγράφισε την Ελληνική φύση. Το 1978 δούλεψε μια σειρά από ακουαρέλες με θέμα « Πουλιά του τόπου μας »  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Αθήνα. ”Τα χρόνια που ακολουθούν και πάντα με την τεχνική της υδατογραφίας η προικισμένη αυτή καλλιτέχνης προχωρεί και την μελέτη και την προσωπική ερμηνεία του φυσικού χώρου, δηλ. την τοπιογραφία για να διευρύνει και να πλουτίσει τις διατυπώσεις της. Και ενώ έχει σαν αφετηρία την οπτική πραγματικότητα δεν περιορίζεται στην απλή εξωτερική μεταφορά των στοιχείων της στην ζωγραφική επιφάνεια.

 

Προχωρεί πάντα σε μια προσωπική μετάφραση τους που ο συνδυασμός της πιστότητας και ποιότητας του σχεδίου, η τονισμένη σχηματοποίηση και η έμφαση στο ουσιαστικό δίνει και νέες διαστάσεις στην ζωγραφική της γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ένας καθαρά ποιητικός και συχνά μουσικός χώρος που δεν αφήνει σε καμία περίπτωση αδιάφορο τον θεατή….”( από κριτική Χ. Χρήστου). 

 

Από το 1988 είναι μέλος του “ Institut Europeen d’ Aquarelle”, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Τον Ιούνιο του 1994, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα οργάνωσε έκθεση με έργα της για να τιμήσει την λήξη της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση. Το δημιουργικό της έργο εκτείνεται σε δημιουργία αφισών για διεθνή συνέδρια, εικονογράφηση βιβλίων, και εικαστική διακόσμηση δημόσιων χώρων.

 

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την δουλειά της έχουν γράψει οι, κα. Νίκη Γουλανδρή, πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή, κος. Χρύσανθος Χρήστου, ακαδημαϊκός, ομοτ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών , κος.  J.M.E. Took, τ. Διευθυντής Βρετανικού Συμβουλίου Αθηνών, Νίκος Σαχίνης Καθηγητής Α.Π.Θ.